Tänk på säkerheten på internet

Skyddar du dig tillräckligt när du använder internet? Är du tillräckligt observant för potentiella bedrägeriförsök? Det finns en del säkerhetsåtgärder man bör ha i åtanke.

Alla suspekta mail där du uppmanas att fylla i känslig information som lösenord och liknande bör ignoreras och anmälas. Det kallas nätfiske och verkar vid första anblick vara ett mail som kommer från en seriös verksamhet. Som tumregel kan man ha att alla företag som ber om lösenord genom mail är oseriösa.

Bedräglig verksamhet kan också bedrivas med hjälp av ett spionprogram som installeras på en användares dator. Programmet kan förmedla känslig information till annan part, och i värsta fall lösenord och kreditkortsnummer. Ett allomfattande skydd är ett antivirusprogram.  Programmet tar bort eller reparerar filer på datorn som är infekterade av datorvirus. Ett antivirusprogram tar även bort skadliga filer i form av trojanska hästar, maskar och som redan nämnts – spionprogram.

För att vara riktigt väl skyddad bör antivirusprogrammet kompletteras med en stark brandvägg men även ett särskilt program som är avsett för att upptäcka just spionprogram. I övrigt gäller sunt förnuft när man surfar på internet. Håll dig borta från suspekta sidor och ladda inte ner suspekt innehåll.

Det här inlägget postades i Datorer & internet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *