Hjärtstartare – när varje minut är värdefull

hjartstartare-2Om du misstänker att någon i din omgivning har drabbats av hjärtstopp räknas varje minut. Det finns fem steg du behöver följa för att kunna rädda någons liv. Du behöver direkt ringa efter ambulans. Ju tidigare sjukvården blir tillkallad ju större chans är det att den drabbade överlever. Efter samtalet använder du dig av hjärt- och lungräddning för att pumpa runt syre i kroppen, slutar tillförseln av syre det stor risk att andra organ i kroppen blir skadade. Hjärtat behöver ofta mer hjälp än hjärt- och lungräddning, du kan behöva använda dig av en hjärtstartare.

hjartstopp-2När ambulanspersonalen är på plats är det deras jobb att behandla personen med hjärtstopp. När hjärtat har kommit igång behöver de stabilisera personen. Faran är inte över så fort hjärtat startar. Människor med plötsligt hjärtstopp behöver vårdas ytterligare efter hjärtstartaren. Det är viktigt att se till att både hjärtat och andra organ i kroppen fungerar som de ska. Personen kan bland annat få kylbehandling för att minska risken för hjärnskador.

Av 27 personer som drabbas varje dag är det bara en cirka en person överlever sitt hjärtstopp. Den vanligaste anledning till att någon får hjärtstopp är hjärtinfarkt. Genom att snabbt hjälpa till om någon drabbas av hjärtstilleståndet kan du rädda någons liv. Varje minut är viktig, för varje minut som inte görs något ökar dödsrisken med 10%. En hjärtstartare är enkel att använda. De flesta modellerna påminner om varandra och använder sig av samma funktioner. Det krävs inte några större förkunskaper för att använda den och hjälpa till att rädda liv. En hjärtstartare känner du igen på texten och den gröna skylten. Förutom hjärtstartare kan det stå AED och defibrillator på skylten, alla innebär samma sak. Det är alltid en grön skylt för sjukvårdsutrustning för att du lätt ska kunna känna igen den.