Besöka Rostock

Rostock har cirka 200 000 invånare och är alltså jämförbart med Uppsala i storlek. Trots detta finns här ett rikt universitets- och restaurangliv runt Kröpeliner Tor där du kan sitta på en uteservering under dagtid eller äta en god middag med färsk fisk på kvällen. Du kan också ägna dig åt shopping på anrika Kröpeliner Strasse strax intill. Det finns fler affärer på de mysiga smågator som sträcker sig från universitetsplatsen och ner till hamnen där du också hittar Rostocks upprustade hus från hansatiden.

1898-Neuer_Markt-rostock

Färjorna Trelleborg-Rostock och Gedser-Rostock går året runt så länge vädret tillåter, och i Rostock finns några evenemang att hålla ett extra öga på. Festivalen Hanse Sail i augusti lockar en miljonpublik med konserter, regattor som Baltic Sea Cup, speciella program för barn, utställningar om sjöfart och fyrverkerier. Då över 200 segelfartyg närvarar varje år är evenemanget en av Europas största maritima festivaler. I augusti hålls även den traditionella jazzfestivalen i Rostock.

Reser du runt jul kan du besöka den berömda julmarknaden i Rostock. Det är den största och kanske vackraste i norra Europa, som inleds med att jultomten seglar in i hamnen och öppnar marknaden i slutet av november. Vid Mariakyrkan anordnas en medeltidsmarknad och på Universitetsplatsen finns ett sagoslott. På Neuer Markt i centrum kan du botanisera bland cirka 300 stånd, dricka Glüwein och äta tyska julspecialiteter.

På plats i Rostock kan du även göra en utflykt till grannorten Warnemünde, som ligger lite längre norrut vid floden Warnows mynning. Här hittar du ännu mer maritim atmosfär med fiskebodar och gott om segelbåtar att titta på. Det finns även en fiskmarknad och ett anrikt havsbad. Det som framförallt lockar är den långa sandstranden och fyrtornet som med sina 31 meter är ett riktmärke både för sjöfarare och turister. Här kan du klättra upp och få en fin utsikt över stranden, Rostock och Östersjön.

Det här inlägget postades i Städer. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *